středa 29. srpna 2012

26.8.2012 - Zámek Slatiňany

A máme tu již třetí článeček o zámku Slatiňany.
První byl z naší návštěvy Anglického parku, při druhé návštěvě jsme navštívili čerstvě opravený Kočičí hrádek.
No a snad někdy dojde i na návštěvu Hipologického muzea, které je také v prostorách zámku.
 
Stručná historie zámku Slatiňany:
První písemné informace o původní tvrzi pocházejí z konce 13. století, když ji v roce 1294 vlastnil František ze Slatiňan. Od té doby do poloviny 18. stol. se na tvrzi a od konce 16. stol. na zámku, vystřídalo více než 30 majitelů. Bylo až neuvěřitelné, v jak krátkých časových intervalech se vlastníci panství střídali a jaké je postihovaly osudy – od zchudnutí, přes konfiskace, po náhlá a příliš časná úmrtí.

V roce 1732 koupil zámek Josef František hrabě ze Schönfeldu a v roce 1746 se jeho dcera provdala za Jana Adama z Auerspergu, na jehož rodinu o několik let později přešlo vlastnictví majetku. Od té doby až do roku 1942 patřily Slatiňany tomuto šlechtickému rodu, původně pocházejícímu z Kraňska (či podle jiných pramenů ze Švábska). Na další tři roky, kdy slatiňanští Auerspergové vymřeli po meči, je vlastnil Dr. Josef František Trauttmansdorff. Jeho majetek byl v roce 1945 Benešovými dekrety vyvlastněn.
Uvolněné stáje byly využity v srpnu roku 1945 pro starokladrubské vraníky regenerované Prof. Františkem Bílkem a budova zámku byla od roku 1950 využita pro účely hipologické expozice.
Od roku 2011 se však postupně navrací i původní zámecký inventář. Díky tomu si můžete prohlédnout i jednu z nejmladších prohlídkových tras v České republice - zámeckou expozici.





 Gotická tvrz ze 14. století se během 600 let proměnila v moderní sídlo šlechtické rodiny Auerspergů., která zámek vlastnila po dvě staletí do svého vymření v roce 1942. V zámecké expozici Vás čekají příběhy ze života knížecího rodinného domu, seznámíte se s prostředím šlechtickým i pro personál. Navštívíte pokoje společenské, soukromé i reprezentační, protiváhou k bohatým interiérům prvního patra bude strohá praktičnost zámecké kuchyně či kotelny.
 
 
Zajímavou příležitostí je jistě možnost nahlédnout pod pokličku toho, jak se vytváří taková prohlídková trasa, dozvíte se také něco o tom, co se se zámeckým vybavením dělo po druhé světové válce a jaký je jeho dnešní osud.
 
 

Vstupné: 100,- Kč









Turistická vizitka:

Videoreportáž České televize - Toulavá kamera:

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat