čtvrtek 5. července 2012

27.5.2012 - Muzeum knihy a Staré pověsti české

Při příležitosti otevření zahrad u zámku rodiny Kinských ve Žďáru nad Sázavou jsme také navštívili Muzeum knihy ve Žďáru nad Sázavou.
V prostorách zámku je umístěn stálá expozice Dějiny knihy a knihtisku od počátků do současnosti jako součást pobočky Národního muzea Praha.
Snad jen ještě zbývá připomenout, že se jedná o pravděpodobně jediné muzeum v České republice, které se věnuje historii a vývoji knihtisku a které ukrývá i některé velmi cenné historické výtisky.

A od 17.5.2012 je zde v prostorách na zámku také umístěna úspěšná výstava Staré pověsti české (aneb Čechové na Řípu), která se přestěhovala z historické budovy Národního muzea. Velmi zajimavá expozice skrývá nejen pravé dřevěné palisády s osobnostmi českých dějin a výveji z historie a ale i četné multimediální prezentace o osidlování česko-moravských území.

Návštěvníci se seznámí s nejstarším obdobím českých legend. V zámeckých interiérech ožívají postavy našich mytických prapředků, počínaje praotcem Čechem, kněžnou Libuší s Přemyslem a Hostivítem, otcem prvního historicky doloženého Přemyslovce Bořivoje, konče.
Výstava vypráví o vzniku i vývoji mýtů a dokumentuje jejich nepřetržitou popularitu od středověku přes renesanci, baroko až do současnosti. Zároveň představuje českou archeologii, která se soustředí na nálezy ze 6.–10. století.
Vedle exponátů je výstava doplněna atraktivními figurínami a interaktivními hrami.
Vystavena jsou nejstarší i nejnovější výtvarná díla, iluminace, rytiny, kresby a politické vtipy čerpají inspiraci z pověstí českého dávnověku. Při prohlídce si tak své najdou nejen děti, kterým je výstava převážně určena, ale i dospělí.
Autoři nezapomněli na divadelní a hudební ztvárnění tématu, ani na legendární postavy z reklam na průmyslové výobky v 19. a 20. století.

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat