pondělí 21. listopadu 2011

19.11.2011 - Výlet: Sobíňov

V obci je kostel, dva památníky, tvrziště s patrnými příkopy a valy. Z kopců Homole a Březinka je daleký výhled, mezi Hlínou a Sopoty je přírodní rezervace Niva Doubravy. 5. května zde místní obyvatelé svedli nerovný boj s fašistickou přesilou. V obci a okolí se těžilo stříbro a železné rudy, byly zde pece na tavení železa.


kostel-novy
Zajímavou památkou je farní kostel v Sopotech, původně kaple ze 13. stol., která byla v letech 1749–1752 přestavěna na barokní kostel. Stavebníkem byl Karel z Ditrichštejna. V kostele je barokní oltář a historicky cenná pieta.


pamatnik2sv
Památník obětem druhé světové války se nachází v blízkosti evangelického hřbitova.
pamatnik1sv
Památník obětem první světové války můžete nalézt v lesíku v blízkosti železniční stanice.
fara

Fara u kostela v Sopotech

kaplicka
Kaplička ve hřbitovní zdi u kostela v Sopotech
kriz
Kříž ze 17. století je umístěn v blízkosti železniční stanice. Na kříži je nápis, ve kterém se praví, že kříž je věnován památce syna chotěbořského měšťana. Syn byl údajně zabit vojáky v období Třicetileté války. ¨

A nejzajímavější na závěr ...

K nejvýznamějším událostem z posledních dnů patří znovu-vysvěcení restaurovaných sopoteckých varhan. Po 3 letech práce varhanářů a restaurátorů došlo tedy k slavnostnímu koncertu více než 250 let starého nástroje. K Slavnosti varhan došlo 16.11.2011 za účasti královéhradeckého biskupa Mons. Jana Vokála.

Na cestě obcí Sobíňov nelze přehlédnout malované chaloupky ...

Odkazy:
- http://malovanysvet.cz
- http://www.obecsobinov.cz 

1 komentář:

  1. http://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy_region/o-zlatou-jerabinu-soutezi-i-opravene-varhany-v-sobinove-20120416.html

    OdpovědětVymazat